Meteorologen

Amara Onwuka

"Een weersverwachting is niet alleen een berekening, maar ook iets waar mensen graag over praten."

Wanneer ben je begonnen bij RTL Weer & Verkeer

Sinds april 2013 werk ik als meteoroloog en presentator, eerst bij het RTL Ontbijtnieuws en op weerplatform Buienradar, later ook op RTL 4 en bij het Nieuws in de avond en RTL Z.

Kort overzicht van de loopbaan

Op de kunstacademie leerde ik anders kijken naar de wereld om me heen. Ik werd gefascineerd door een waterig zonnetje in de uiterwaarden of een dramatische wolkenlucht. Toen een vriendin bij Meteo Consult me wees op een vacature voor mediameteoroloog, heb ik deze fascinatie omgezet in werk. Na een interne opleiding en 7 jaar ervaring bij Meteo Consult zag ik bij RTL de mogelijkheid om landelijk door te breken.

Wat is er zo leuk aan het vak?

Het verzorgen van livepresentaties vind ik geweldig! Een weersverwachting is niet alleen een berekening, maar ook iets waar mensen graag over praten. Een weerpresentatie is voor mij niet alleen geslaagd als deze uitkomt, maar ook wanneer weersverwachting en weerbeleving in balans zijn. Een weerbericht met inhoud én een persoonlijk touch dus.

Meest memorabele moment in je carrière?

Mijn allereerste weerbericht voor televisie in 2006 bij Meteo Consult vergeet ik nooit meer. De studio destijds was voorzien van een glazen wand en meerdere mensen, waaronder Harry Otten, stonden dan ook te kijken hoe het mij de eerste keer als groentje afging. Het was een echte vuurdoop, maar gelukkig ging het goed! Inmiddels is het presenteren van het weer na 7 jaar een aardige routine geworden, al brengt een live uitzending ook altijd wat gezonde spanning met zich mee. En daarbij, het weer laat zich niet sturen. Ondanks het feit dat we er bovenop zitten, word je soms toch weer verrast!