Actueel

Cycloon Boris

Cycloon Boris is eigenlijk een gewone depressie, maar door het grote verschil in warme lucht en koude lucht die tegen elkaar botsen, is deze cycloon bijzonder actief in Midden-Europa. Er zijn al meldingen gemaakt van vier slachtoffers in Roemenië, een flink pak sneeuw in Oostenrijk en er waren bijna 5000 interventies in één nacht in Neder-Oostenrijk. Daarbij is ook het zuiden van Polen getroffen, daar loopt een dam over en zijn lager gelegen dorpen geëvacueerd.

B 1.jpg

De situatie op weervlak:

Een hogedrukgebied uitgestrekt van de Atlantische Oceaan tot Denemarken zorgt voor aanvoer van erg koude lucht aan de oostelijke flank. Dat hebben ook wij in België gevoeld met de lage temperaturen van de afgelopen dagen. Ondertussen stroomt erg warme lucht via Rusland naar het noorden. Op het grensvlak tussen deze warme en koude lucht is een lagedrukgebied (De Italiaanse weerdienst heeft er de naam Boris aan gegeven) ontstaan en krijg je sterke opwaartse luchtstromingen. Door het blokkerend hogedrukgebied ten westen ervan, blijft deze depressie een beetje ter plaatse rondcirkelen. Als gevolg krijg je enorme hoeveelheden neerslag. Boven 1200 m is dat zelfs sneeuw. 

B 2.jpg

Hieronder zien we op 850 hPa de koude lucht naar het zuiden zakt en de warme lucht naar het noorden schuift.

B 3.jpg

Noodweer met slachtoffers

Terwijl wij juist van rustig hogedrukweer genieten, vallen er bakken water in Midden-Europa, vooral Oostenrijk, Roemenië, het zuiden van Polen, Tsjechië en Slovakije.
Roemenië werd tot nu toe het zwaarst getroffen met voorlopig 5 doden, 1 vermiste en zware overstromingen in Galati. In Tsjechië zijn verschillende dorpen geëvacueerd en zijn 4 mensen vermist. Ook zitten daar 60.000 gezinnen zonder stroom.
In Polen is 1 dode gevallen bij overstromingen van de 29-meter hoge Miedzygorze-dam. In Oostenrijk is er zware sneeuwval boven 1200 m. In Neukirschen ondertussen een sneeuwtapijt van 100 cm, in Kaprun 160 cm en Obertouauern 210 cm.

B 5.jpg

De foto van Michiel uit Gent laat het dik pak sneeuw zien dat is gevallen in Oostenrijk.(Bron Vrt Nieuws)

B 6.jpg

De weerkaarten van de afgelopen dagen berekenden lokaal tot 430 l/m² en dat bleek behoorlijk juist te zijn. Er is lokaal zelfs nog meer gevallen. Als we dat vergelijken met wat in Wallonië in 2021 viel, tot 270 l/m² in 48 uur, dan wordt het duidelijker wat er in Midden-Europa gebeurt. 

Nog niet voorbij

Het is nog niet helemaal voorbij. Er wordt nog tot morgenavond lokaal 65 l/m² neerslag verwacht. De dagen daarna kan er nog wat regen bijkomen, maar dat zijn dan beduidend minder grote hoeveelheden.

Boris 10 polen.jpg

De Poolse weerdienst houdt nog tot morgenavond code rood aan voor het zuiden.

Temperatuur daalt met 20 graden

Opmerkelijk is ook dat de temperatuur in sommige gebieden in Oostenrijk op een paar dagen met bijna 20 graden is gedaald. Hierdoor is er daar geen regen, maar sneeuw gevallen. Dat is wat minder erg voor de lager gelegen gebieden, zo komt er voorlopig geen extra water uit de bergen.

Geen gevolgen voor België

De revieren die het water afvoeren hebben geen gevolgen voor de rivieren en kanalen in België. Immers de overstromingen vinden niet het stroomgebied van de Rijn of Maas plaats. Het water zal via de Oder en Elbe naar het noorden van Duitsland en Polen stromen. Een ander deel naar het oosten.
Het rustige weer blijft in België aanhouden. Na enkele lokale buien op maandag, krijgen we zelfs fraai nazomerweer vanaf dinsdag met vanaf woensdag zeer aangename temperaturen. Er komt wel een strakke noordoostenwind te staan, die het bij momenten schraal laat aanvoelen.

Michel Nulens

15-09-2024 om 12:45 door Michel Nulens

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...