Actueel

Weerbericht

Weerbericht België

Lokaal tropisch warm

Lokaal tropisch warm

Geplaatst op vrijdag 09 juni 2023 om 07:45 door Michel Nulens

De wind is naar het oosten gedraaid en draait morgen verder naar het zuidoosten. Hierbij wordt warmere lucht aangevoerd en kunnen de temperaturen lokaal tropische waarden bereiken. Ook in de kustgebieden wordt het een flink stuk warmer, al is daar na de middag kans op een zeebries en wordt het er toch iets minder warm. Tijdens de avond blijft het lang warm en de nachten verlopen bijzonder zacht. Indien we 5 dagen op rij 25 graden of meer krijgen, waarvan 3 dagen minstens 30 graden zijn, dan hebben we een hittegolf te pakken. Dit is mogelijk voor de Kempen, maar de kans zit er ook in voor andere locaties. 

Vandaag is het stralend zonnig weer in de ochtend. Later komen er vanuit het zuidwesten wat meer hoge wolken opzetten en er ontstaan enkele stapelwolken. De zon blijft echter domineren en het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima zijn zomers bij gemiddeld 29 graden. In de Kempen kan het een graadje meer worden en is een tropische 30 graden mogelijk. Ook aan de kust komt het kwik wat hoger uit bij gemiddeld 23 graden, maar daar ontstaat tegen de middag een zeebries en dan worden de temperaturen wat getemperd. De wind waait matig uit het oosten, na de middag aan de kust uit het noordoosten.

Vanavond nemen de wolken in aantal af en het blijft nog lang warm met temperaturen om 20 uur nog vaak boven 25 graden. Tegen de ochtend daalt het kwik tot gemiddeld 18 graden. Wens je toch wat koeler te hebben tijdens de nacht, dan kan je best naar de Ardennen trekken. Daar liggen de minima rond 12 graden. De oostelijke wind luwt tot zwak, maar blijft aan zee meestal matig.

Morgen is er geregeld zon, maar er komen ook stapelwolken voor. Het wordt drukkend warm bij maxima rond 30 graden. Ook aan zee is het warm bij 26 graden. Gaven de weermodellen in de vorige run nog kans op een lokale onweersbui, vandaag is die kans verdwenen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten, maar draait aan de kust naar het noordoosten (zeebries).

Zondag is er opnieuw veel zon, maar later zijn er wat meer wolken. De zon blijft wel vaak aanwezig. In de gebieden nabij de Franse grens is er een kleine kans op een onweerachtige bui. Het wordt opnieuw op veel plaatsen tropisch warm.

image description
Michel Nulens
Sinds 2022 actief als meteoroloog bij Buienradar. Daarvoor beroepsmilitair in het Belgische leger en bij MeteoGroup België.

Actuele temperatuur

Actuele wind