Actueel

Weerbericht

Weerbericht België

Hoge maxima, maar bewolkt en een spat regen

Hoge maxima, maar bewolkt en een spat regen

Geplaatst op zaterdag 04 februari 2023 om 07:45 door Michel Nulens

De luchtdruk is hoog en normaal betekent dit mooi weer. Echter een zwak warmtefront schuift over onze streken en zorgt voor veel wolkenvelden. Neerslag van betekenis wordt er niet verwacht, al is een lokaal spatje motregen mogelijk. Er wordt wel nog steeds zachte oceaanlucht aangevoerd, waarbij de temperaturen zowel overdag als komende nacht erg hoog zijn. Na de doortocht van een koufront op zondagochtend, stroomt koudere lucht over onze streken. Vooral na het weekend komen de temperaturen een stuk lager uit en in de nacht gaat het vriezen.

Vandaag is het bewolkt in de ochtend en lokaal valt wat lichte regen of motregen. Vooral eerst in het centrum en daarna ook in het oosten. Bovendien staat er weinig wind en is er ook kans op nevel en lokaal mist. De grootste kans op opklaringen is voorbehouden voor het westen, in het oosten blijft het de hele dag bewolkt. Het is wel zacht bij maxima rond 10 en lokaal 11 graden. 

Vanavond kunnen er wat meer opklaringen voorkomen, maar de wolken blijven steeds in de meerderheid. Vannacht neemt de bewolking echter opnieuw toe en na middernacht komt een koufront vanuit het westen opzetten. Er valt dan lichte regen of motregen. Tegen de ochtend bevindt het koufront zich over het centrum en het oosten. Het wordt een zachte nacht bij minima rond 5 graden. De wind wakkert wel aan tot matig.

Morgen verlaat het koufront met lichte regen het zuidoosten in de loop van de ochtend. In Vlaanderen blijft het al vlug overal droog en zijn er brede opklaringen. Ten zuiden van Samber en Maas klaart het pas na de middag uit. Er staat een matige noordelijke wind en het wordt wat kouder bij 8 graden. Na de middag dalen de temperaturen al vlug.

Maandag is er weinig wind en is het nog de vraag of nevel, mist en lage wolken wel overal opgeruimd geraken. Waar die opgeruimd worden, komt de zon tevoorschijn, elders blijft het zwaar bewolkt. Het wordt wat kouder bij 6 graden.

image description
Michel Nulens
Sinds 2022 actief als meteoroloog bij Buienradar. Daarvoor beroepsmilitair in het Belgische leger en bij MeteoGroup België.

Actuele temperatuur

Actuele wind