Azië

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Onrustig weer in de Alpen & Kroatië

Onrustig weer in de Alpen & Kroatië

Geplaatst op vrijdag 10 juli 2020 om 12:15 door Philippe Schambergen

Vooral rond de Alpen en in Kroatië gaat het de komende dagen even flink spoken met regen- en onweersbuien! In sommige landen is hiervoor code oranje van kracht. In de rest van Europa is het eigenlijk vrij rustig en stabiel zomerweer met vooral in Spanje zinderende hitte. 

België en Luxemburg

Vrijdag 10 juli is een groot gedeelte van de dag bewolkt met wat regen. Pas later in de middag komen er vanuit het noordwesten opklaringen België binnen die zich vervolgens richting het zuidoosten uitbreiden. Nog steeds zijn een paar lokale buien dan niet uitgesloten. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het dus nog tot ver in de middag zwaarbewolkt. De temperaturen liggen tussen de 15 graden in de Ardennen, 18 graden in het midden en 21 graden in het zuiden van België en Luxemburg. Er waait een matige en langs de kust eerst nog vrij krachtige noordenwind. In de avond en nacht kan er vooral in het oosten van België en Luxemburg nog een bui vallen. De wind valt weg en de temperatuur daalt naar 12 graden aan zee, tot een erg frisse 5 graden in de Ardennen. In de dalen van de Ardennen kan bovendien wat nevel of mist ontstaan.

Zaterdag 11 juli wordt het eindelijk weer wat vriendelijker weer. Het is een vrij aardige dag met een afwisseling van zon en stapelwolken. In de Ardennen zien we de meeste bewolking, aan de kust schijnt de zon juist het vaakst. Alleen in het noorden van het land kan heel lokaal een enkele bui vallen. De temperatuur ligt tussen de 15-17 graden in de Ardennen, 18 graden aan de kust en rond de 20 graden in de rest van België en Luxemburg. De wind waait zwak tot matig en komt uit het noordwesten. In de avond en nacht zijn er weer veel opklaringen en kan het opnieuw flink afkoelen! 

Zondag 12 juli blijft het droog en is het opnieuw rustig weer met een afwisseling van (stapel)wolken en zon. Het wordt iets warmer dan de dag ervoor: 17 graden op de hoogste toppen in de Ardennen, 20 graden in de dalen en aan de kust. In het binnenland ligt de temperatuur nog iets hoger, tot 23 graden in de Kempen. De wind blijft zwak tot matig uit noordelijke richtingen.

De dagen erna is maandag nog een mooie droge en zonnige dag met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Vanaf dinsdag kunnen er soms wat buien vallen, maar schijnt ook af en toe de zon en blijft het met temperaturen tussen de 19 en 24 graden en weinig wind prima weer. 

Frankrijk

Vrijdag 11 juli ligt er ‘s ochtends van noordoost naar zuidwest een storing over Centraal-Frankrijk met veel bewolking en af en toe wat regen. In de loop van de middag lost deze storing met bijbehorende regen op en komt de zon tevoorschijn. De temperaturen liggen door deze storing wel een stuk lager, met in het noorden en langs de westkust temperaturen tussen de tussen 18-22 graden. In Centraal-Frankrijk stokt de temperatuur bij maximaal 25 graden. Alleen in het uiterste zuidoosten blijft het helder en warm met temperaturen boven de 30 graden, lokaal 35 graden in het binnenland. Daar ontstaan in de loop van de middag alleen wel een aantal stevige onweersbuien, vooral langs de Alpenrand. Hier staat code geel voor uit in deze regio, onder andere voor windstoten. Op Corsica blijft het gewoon de hele dag prachtig zomerweer met temperaturen rond de 27 graden. In de loop van de avond en nacht lossen de meeste buien op, maar vooral in de Alpen kunnen deze tot de ochtend doorgaan.

Zaterdag 11 juli wordt in bijna heel Frankrijk een prachtige dag met veel zonneschijn! In het noordoosten zijn er eerst nog wat wolkenvelden aanwezig en in het uiterste noorden en in de Alpen vallen nog enkele buien. Maar richting het einde van de middag is het bijna overal helder. De temperaturen komen uit rond de 17-21 graden in het noorden, 25 graden in Centraal-Frankrijk en lokaal weer 30 graden in het zuidoosten. Vooral in het noorden en (zuid)oosten is de wind uit het noorden merkbaar, met windstoten aan de Middellandse Zee tot 60 km/h. Op Corsica is hier niks van te merken en blijft het prachtig helder zomerweer met weinig wind en 28 graden. 

Zondag 12 juli is in heel Frankrijk een prachtige zonovergoten zomerdag! Alleen in de bergen kan een enkele bui vallen. Voor de rest blijft het nagenoeg helder met temperaturen tussen de 18 graden in het noordwesten, 22-24 graden in het noordoosten, ruim 25 graden in het binnenland tot 30 graden in het zuiden. 

De dagen erna blijft het in Frankrijk prachtig zomerweer met veel zon en zomerse temperaturen. Alleen de bergachtige gebieden blijven gevoelig voor een enkele (onweers)bui.

Duitsland

Vrijdag 10 juli wordt vooral in het noord(west)en een regenachtige dag. In het noorden blijft het zelfs ronduit kou met temperaturen rond de 13 graden. In het westen komt de temperatuur wel nog rond de 21 graden uit. In het oosten en zuiden wordt het echter gewoon een warme dag met regelmatig zonneschijn. De temperaturen komen ruim boven de 25 graden uit, in Bayern zelfs lokaal 31 graden. Aan het eind van de middag gaan er wel enkele pittige onweersbuien ontstaan in het zuiden, met ook kans op veel neerslag in korte tijd, hagel en windstoten. Qua wind moet er sowieso in een groot deel van Duitsland rekening gehouden worden met windstoten, ook zonder buien. Vanavond en vannacht klaart het in een groot deel van het land op, alleen in het zuiden blijft het bewolkt en regenachtig door restanten van die onweersbuien. De minima liggen tussen de 10 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden. 

Zaterdag 11 juli begint de dag in het noorden en midden van Duitsland juist fraai met een afwisseling van zon en wolken en weinig wind. In het zuiden is het dan nog steeds bewolkt en regenachtig. Later in de middag klaart het daar ook op de meeste plekken op, het langst duurt dit in het uiterste zuidoosten. Verder kunnen er dan in het uiterste zuiden en in het noorden nog enkele buien vallen. De temperaturen liggen in heel het land tussen de 18 en 22 graden. 

Zondag 12 juli is in heel Duitsland een mooie en zonnige dag! Er staat nauwelijks wind en de temperaturen komen uit tussen de 18 á 20 graden in het noorden tot 24 graden in het zuidoosten. Alleen in de hoger gelegen delen zoals het Sauerland en de Harz is het gevoelig kouder. 

De dagen erna blijft het op maandag nog redelijk mooi weer met een afwisseling van zon en (stapel)wolken en dezelfde temperatuurverdeling als zondag. Vanaf dinsdag bestaat er echter weer een kans op de terugkeer van een wat meer wisselvallig weertype met af en toe buien. 

Italië

Vrijdag 10 juli is in een groot deel van Italië een zonnige dag. Alleen in de Alpen gaan in de loop van de middag onweersbuien ontstaan. Hiervoor geldt code geel in het noorden van het land. In de rest van het land blijft het droog. De temperaturen liggen rond de 25 graden in de Alpen, iets onder de 30 graden op Sicilië en ruim 30 graden in de rest van Italië. In het binnenland kan het lokaal 34 graden worden. In de nacht blijft het helder, alleen in de Alpen komen nog wat (restanten van) onweersbuien voor. Verder blijft het warm met minima rond 18-22 graden, op de eilanden nog iets warmer. Alleen in de Alpen koelt het flink af tot 15 graden.

Zaterdag 11 juli is het opnieuw in Midden en Zuid-Italië een prachtige zonovergoten zomerdag. In het noorden komen juist vanaf de ochtend al wat (onweers)buien voor en deze worden in de loop van de dag alleen maar actiever. Er geldt daarvoor nu zelfs code oranje. Bij deze onweersbuien kunnen ook hagel en windstoten zitten. Het meest actief zijn deze buien waarschijnlijk in de regio Venetië. De temperatuur ligt bijna overal rond of boven de 30 graden, op Sardinië zelfs tot 35 graden. Alleen in de Alpen is het met temperaturen rond de 20 graden een stuk koeler. In de nacht lossen de buien op en klaart het overal weer op. 

Zondag 12 juli blijft het zonnig en warm zomerweer. In het noorden en in het binnenland komen wat meer wolken voor. In de Apennijnen gaan in in de loop van de middag wat buien ontstaan, in de rest van het land lijkt het droog te blijven. De temperaturen liggen weer rond de 30 graden in een groot deel van Italië, alleen in de berggebieden is het koeler. 

De dagen erna blijft het in een groot gedeelte van het land zonnig en warm zomerweer. Vooral in de Alpen kunnen meer wolken voorkomen en af en toe een bui.

Griekenland

Vrijdag 10 juli schijnt op veel plekken in Griekenland de zon en lopen de temperaturen flink op: aan de kusten over het algemeen ruim boven de 30 graden. Op de Eilanden is het iets koeler en ten zuiden en oosten van Athene en in de bergen kan het flink waaien uit het noorden. In het binnenland stokt de temperatuur in de bergachtige gebieden bij maximaal 25 graden. ‘s Avonds en ‘s nachts blijft het vooral langs de kust en op de eilanden lang warm.

Zaterdag 11 juli zien we een beetje hetzelfde weerbeeld als de dag ervoor. In de meeste gebieden schijnt de zon volop en bereiken de temperaturen makkelijk de 30 graden. Op de eilanden is het weer iets koeler en de eilanden die ten zuiden en oosten van Athene liggen kunnen zich opnieuw opmaken voor veel wind vanuit het noorden. In de bergen is het vandaag wel iets rustiger qua wind. Het blijft overal droog.

Zondag 12 juli blijft het weer grotendeels hetzelfde als de dagen ervoor. De wind in de regio Athene en de eilanden die daar ten zuiden en oosten liggen blijft staan. In een groot deel van het land schijnt de zon volop en het blijft nu overal droog. De temperaturen lopen ook eenvoudig weer op tot waarden rond de 30 graden.

De dagen erna verandert het weerbeeld nauwelijks en is er voldoende ruimte voor de zon. Ook de wind blijft onveranderd en als er ergens een lokale bui valt, is het in de bergen.

Alpengebied

Vrijdag 10 juli start in het hele Alpengebied nog aardig met veel zon. De temperaturen lopen ook weer snel op en komen voor deze regio erg hoog uit: van 30 graden in de dalen van bergachtige gebieden tot 35 graden in het oosten van Oostenrijk! Alleen in het noorden van Zwitserland is het met 28 graden iets “koeler”. In de middag gaan er in bijna heel het Alpengebied fikse regen- en onweersbuien ontstaan, hier geldt in Oostenrijk zelfs code oranje voor! Er is kans op veel neerslag in korte tijd, hagel en windstoten. Alleen het uiterste oosten en zuidoosten van Oostenrijk en heel Slovenië lijken droog te blijven. Later in de avond en nacht trekken deze buien wel richting het laagland van Oostenrijk en Slovenië. 

Zaterdag 11 juli wordt dan vervolgens door de restanten van deze onweersbuien in een groot gedeelte van het Alpengebied een natte dag. Ook in Slovenië en de rest van Oostenrijk regent het nu. In Slovenië geldt vandaag code oranje voor fikse onweersbuien. Het is ook een stuk frisser met temperaturen rond de 20 graden. In het uiterste zuidoosten van Oostenrijk en zuiden van Zwitserland wordt de 25 graden nog gehaald, in het laagland en zuiden van Slovenië kan het zelfs nog 30 graden worden. In Zwitserland knapt het overigens in de loop van de middag weer wat op. In de avond en nacht verdwijnen de buien en klaart het overal wat op.

Zondag 12 juli zijn alle buien weer verdwenen en wordt het in het hele Alpengebied een zonnige dag! Er komen wel wat wolkenvelden voor, vooral in Oostenrijk, maar in vergelijking met de dag ervoor zal het echt een stuk beter zijn. De temperaturen komen tussen de 22 en 25 graden uit. 

De dagen erna blijft het aangenaam en rustig zomerweer met een afwisseling van zon en (stapel)wolken en blijft het grotendeels droog. De temperaturen lopen langzaam weer wat op, maar vanaf woensdag wordt de kans op buien weer groter.

Spanje en Portugal

Vrijdag 10 juli is in Portugal en een groot deel van Spanje weer een prachtige zomerdag met veel zonneschijn. De temperaturen liggen meestal tussen de 30 en 35 graden, in het zuiden van Spanje en binnenland van Portugal kan het lokaal zelfs 40 graden worden. Alleen in het noorden van Spanje is het bewolkt en in de Pyreneeën kan een (onweers)bui vallen met temperaturen rond de 23 graden. Op de Canarische eilanden is het met zo’n 25 graden ook iets koeler. ‘s Nachts is het op veel plekken helder, uiteindelijk ook in het noorden, en koelt het in het zuiden niet verder af dan 25 graden.

Zaterdag 11 juli wordt opnieuw een zonovergoten dag! Ditmaal ook in het noorden van Spanje. In de middag ontstaan er wel wat meer wolken en in het binnenland kan dan heel lokaal een bui ontstaan, maar veel stelt dit niet voor. Het wordt opnieuw snikheet met in het binnenland van Spanje en Portugal temperaturen tot meer dan 40 graden! Aan de kusten en in de hoger gelegen gebieden is het koeler met temperaturen tussen de 30 en 35 graden. In Noord-Spanje blijven de temperaturen tussen de 23 en 25 graden steken. 

Zondag 12 juli gaan er vooral in het noorden van Spanje enkele regen- en onweersbuien vallen. Ondanks de buien komt de temperatuur bijna overal boven de 30 graden uit, zelfs in het noorden van Spanje. In het zuiden van Spanje en Portugal blijft het droog en liggen de temperaturen nog hoger, tot zo’n 39 graden. 

De dagen erna blijft het snikheet in het zuiden van Spanje met temperaturen die regelmatig de 40 graden aantikken. Op maandag en dinsdag kan er lokaal nog een buitje vallen, maar het blijft vooral mooi zomerweer met af en toe wat wolkenvelden en hoge temperaturen

Kroatië 

Vrijdag 10 juli is een mooie zomerdag met volop zon en hoge temperaturen. Vooral in het noorden van het land komen wat wolkenvelden voor, maar het blijft droog. De temperaturen liggen tussen de 30 graden in de hogere delen en het zuiden van Kroatië, 32 graden aan de kust en lokaal 35 graden in het binnenland. In de avond en nacht blijft het lang warm, vooral aan de kust en in het binnenland met minima boven de 20 graden.

Zaterdag 11 juli begint de dag overal zonnig, maar in de loop van de middag komen er vanuit het noordwesten regen- en onweersbuien opzetten. Hier geldt code geel voor. Het wordt daarvoor eerst nog erg warm met temperaturen tussen de 30 en 35 graden. In de loop van de avond trekken deze buien verder richting het zuiden van het land, alleen het uiterste zuiden zal het helemaal droog houden. Lokaal kan er best veel neerslag vallen, vooral in het westen van Kroatië aan de Adriatische kust. Hier bovenop komt er ‘s nachts ook nog eens een sterke Bora wind te staan aan de kust met windstoten tot 75 km/h. Ook hier staat code geel voor uit. Al met al wordt het vooral in het noordwesten een onrustige nacht. 

Zondag 12 juli zijn de buien weer verdwenen en gaat de zon weer flink schijnen. De Bora wind aan de Adriatische kust blijft echter wel de hele dag nog aanwezig, al zal het iets minder hard waaien dan de nacht ervoor. De temperaturen blijven in het westen en noorden echter flink achter in vergelijking met de dagen ervoor: daar wordt het maar zo’n 25 graden. In het uiterste zuiden kan de 30 graden wel weer gehaald worden.

De dagen erna blijft het stabiel zomerweer, maar blijft het wel iets “koeler” met temperaturen die grotendeels rond of onder de 30 graden hangen.

Let op: door de huidige situatie omtrent Covid-19 zijn er een aantal landen waar de grenzen van gesloten zijn of waar een negatief reisadvies voor geldt. In dit vakantieweerbericht schrijven we alleen over het weer in de landen waar code geel voor geldt.

Bekijk de actuele reisadviezen op onze Vakantieradar.