Wintersport

Wintersport weerbericht

Weerbericht Nederland

Wintersport Weerbericht 2019/2020

Wintersport Weerbericht 2019/2020

Geplaatst op donderdag 16 januari 2020 om 16:45 door Jan Visser

In het weekeinde gaat het flink sneeuwen in de wintersportgebieden van Oostenrijk. Zaterdag valt er sneeuw in het grootste deel van het land, zondag hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen.

Oostenrijk

Vrijdag 17 januari is het nog droog en overwegend zonnig skiweer in Oostenrijk, maar in het noorden en oosten is het beneden 700 meter hoogte bewolkt met lokaal wat lichte neerslag. Een actieve storing veroorzaakt zaterdag sneeuwval van betekenis in Oostenrijk. De sneeuw begint in Vorarlberg en Tirol al in de vroege ochtend: elders in de loop van de dag. De sneeuwgrens bevindt zich op hoogten tussen 500 en 700 meter. Op zondag aan de noordzijde van de Alpen dikwijls sneeuw. De sneeuwhoogte bevindt zich tussen de dalen en 500 meter hoogte. In de zuidelijke gebieden is het droog en meest zonnig: met name in de loop van de dag. Verder is het over het algemeen tamelijk winderig.

Zwitserland 

Aanvankelijk is het op vrijdag 17 januari nog vrij zonnig in Zwitserland: onder meer in Wallis. Later neemt de bewolking toe en valt er regionaal enige neerslag. In de zuidelijke gebieden blijven de neerslagkansen klein. In het Berner Oberland valt tussen 5 en 10 cm. Daar ligt de sneeuwgrens rond 1300 meter: elders tussen 800 en 1000 meter. Zaterdag kan er eerst nog sneeuw vallen: met name aan de noordzijde van de Alpen. In het algemeen valt er tussen 5 en 15 cm (ook in de bergen van het Engadin) waarbij de sneeuwgrens meest rond of beneden 500 meter ligt. Later wordt het overigens droog en meest zonnig. Op zondag is het droog en meest zonnig. Wel een koude wind (Bise) die rond het meer Genève stormachtig kan zijn. 

Frankrijk

Na een zonnige start gaat het vrijdag 17 januari flink sneeuwen in de Franse Alpen. De sneeuwgrens daalt tot beneden 1000 meter. In de nacht naar zaterdag sneeuwt het nog even door: daarna klaart het op, maar met middagtemperaturen rond of beneden -5 en flink wat wind is het erg koud op de pistes. Zondag blijft het droog met zonneschijn, afgewisseld door (sluier)wolken. Het blijft flink koud. 

Verse sneeuw wordt vrijdag 17 januari ook verwacht in nagenoeg alle wintersportgebieden van de Pyreneeën en Andorra. De sneeuwgrens daalt naar beneden 1000 meter. Zaterdag opnieuw kans op sneeuw of sneeuwbuien, maar ook enkele opklaringen. Zondag is het vaak bewolkt, maar de sneeuwkansen zijn klein. 

Fins Lapland

In de zwaar besneeuwde wintersportgebieden van Fins Lapland is het dinsdag 14 januari droog met opklaringen en temperaturen tussen -7 en -13. Woensdag kan er lokaal wat sneeuw vallen. Over het algemeen is het echter droog met opklaringen en plaatselijk zo’n 10 graden vorst. Donderdag en vrijdag (16-17 januari) blijft het op wat lichte sneeuw na droog met wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Midden op de dag is het circa -10 graden. 

Italië

In de Italiaanse Alpen (onder meer in Courmayeur) neemt in de loop van vrijdag 17 januari de kans op sneeuw toe. In de Dolomieten wordt nog geen verse sneeuw verwacht. Zaterdag sneeuwt het vooral in de Dolomieten en klaart het juist in de Alpen weer op. Het is niet in de laatste plaats vanwege de wind erg koud op de pistes. Zondag 19 januari nemen de neerslagkansen geleidelijk af. 

Noorwegen

Nieuw bericht volgt vandaag

Duitsland

Vrijdag 17 januari is het in de meeste wintersportgebieden nog zonnig. Later neemt vooral in het Zwarte Woud de kans op neerslag toe, maar sneeuw wordt er niet of nauwelijks verwacht. Zaterdag wel kans op sneeuw, maar hoofdzakelijk in het Zwarte Woud en in de wintersportgebieden van Beieren. Zondag opnieuw sneeuwkansen: nu ook in het Sauerland. 

Tsjechië

Nieuw bericht volgt vandaag 

Ligt er al sneeuw op de pistes? Bekijk de actuele webcams op deze pagina.

image description
Jan Visser
Sinds 2008 als weerman actief bij Buienradar. Daarnaast de vaste weerman van RTV Noord-Holland.