Wintersport

Wintersport weerbericht

Weerbericht Nederland

Wintersportweer in Oostenrijk

Wintersportweer in Oostenrijk

Geplaatst op zaterdag 04 februari 2023 om 06:45 door Ed Aldus

Het weer in Tirol, Voarlberg en in Karinthië knapt na het weekend zienderogen op. Door de komst van een hogedrukgebied is er dan kaiserwetter in aantocht met volop zonneschijn. 

In Tirol is het vandaag bewolkt en valt er regen en boven de 800 tot 1100 meter sneeuw. In de loop van de dag wordt het droger. Het wordt in de middag 2 tot 8 graden. Morgen is het mooi weer met veel zon en is het eerst ook nevelig of mistig. In de loop van de namiddag gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen. De middagtemperatuur varieert tussen het vriespunt en 5 graden. Op 2000 meter hoogte is het -7 graden. Op maandag is het rustig met veel bewolking en een vlokje sneeuw. De middagtemperatuur ligt tussen +2 en -3 graden. Dinsdag zorgt een hogedrukgebied voor prachtig weer met volop zon. In de middag blijft het licht vriezen. Op woensdag is het fraai kaiserwetter met alleen maar zon en wordt het in de middag -3 tot +3 graden. In de nacht is het koud met strenge vorst.    

In Vorarlberg is het vandaag bewolkt met regen en boven 700 tot 1100 meter sneeuw. In de namiddag wordt het duidelijk droger. In de middag wordt het in het dal 3 tot 7 graden. De vorstgrens bevindt zich op 1250 meter. Morgen raakt het bewolkt en gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen. De middagtemperatuur ligt tussen het vriespunt en 5 graden. Op 2000 meter is het -8 graden. Op maandag is er veel bewolking en kan er nog wat lichte sneeuw vallen. De middagtemperatuur ligt tussen -3 en +3 graden. Op dinsdag en woensdag zorgt een hogedrukgebied voor geweldig weer met alleen maar zon. De middagtemperatuur ligt in het dal rond het vriespunt. Op een hoogte van 2000 meter zakt het kwik op woensdag naar -10 graden.

In de Oostenrijkse deelstaat Karinthië heeft vandaag te maken met wolkenvelden vooral in het zuiden ook zonnige perioden. In de middag wordt het 4 tot 8 graden in het dal. De vorstgrens bevindt zich op 1100 meter. Op zondag blijft het droog met zon en wolkenvelden. De temperatuur ligt 's middags tussen 3 en 5 graden. Op 2000 meter is het -10 graden. Maandag is er af en toe zon en blijft het droog. In de middag wordt het rond het vriespunt tot 4 graden. Op dinsdag en woensdag is er flink wat zon en blijft het ook droog. In de middag ligt de temperatuur dichtbij het vriespunt. Op 2000 meter daalt het kwik naar -12 tot -15 graden.  

Achtergrondinformatie:

De hoogste berg in Tirol is de Wildspitze (3774 meter). In Vorarlberg is de hoogste berg de Rote Wand (2669 meter). En in Karinthië is de hoogste berg de Ankogel (3252 meter). Door de klimaatverandering zijn de ski-seizoenen korter geworden. Er is minder sneeuw waardoor sommige ski-resorts moeite hebben om de gehele winterperiode open te blijven. Dit is vooral merkbaar in de lagere gelegen skigebieden. Omdat de sneeuwzekerheid verminderd is, moeten ski-resorts steeds meer investeren in bijvoorbeeld sneeuwkannonen om ervoor te zorgen dat er voldoende sneeuw is om op te skiën. Veel gletsjers in Oostenrijk smelten door de opwarming van de aarde. Dit heeft gevolgen voor de omgeving, zoals verandering in het landschap en lagere waterpeilen in rivieren. Sommige gletsjers hebben de afgelopen decennia flink aan oppervlakte verloren, en er zijn zorgen dat dit zal blijven gebeuren. Overheden en organisaties zijn zich bewust van deze uitdagingen en werken aan oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de economische impact te minimaliseren.

AdobeStock_381343590.jpeg
Reutte in Tirol | Bron free AdobeStock
image description
Ed Aldus
Al jaren weerman bij Buienradar! Daarnaast de vaste weerman van RTV Rijnmond en verzorging weerbewaking diverse grote evenementen.