Wintersport

Wintersport weerbericht

Weerbericht Nederland

Wintersport Weerbericht 2019/2020

Wintersport Weerbericht 2019/2020

Geplaatst op vrijdag 14 februari 2020 om 15:45 door Jan Visser

Het eerste weekeinde van de 'krokusvakantie' brengt zacht tot zeer zacht weer in de wintersportgebieden in de Alpen. Wel is het droog en over het algemeen zonnig.

Oostenrijk

In het zuiden van Oostenrijk is het vrijdag 14 februari droog en zonnig. Aan de noordflank van de Alpen vallen er buien, in Stau gebieden is sprake van langere tijd aanhoudende neerslag. De sneeuwgrens bevindt zich op hoogten tussen 800 en 1100 meter. Zaterdag afnemende neerslagkansen en vooral in de middag is het droog en Österreichweit zonnig. Wel zijn de temperaturen tamelijk hoog. Zondag 16 februari is het, op voornamelijk dunne sluierbewolking na, zonnig en droog. Wel is het bijzonder zacht met in Tirol en Vorarlberg maxima tot lokaal 17 graden. Maandag blijft het nog geruime tijd droog, zonnig en veel te zacht. 

Zwitserland 

Het is zaterdag 15 februari overwegend zonnig wintersportweer in Zwitserland. Neerslag is nergens aan de orde. Ook zondag is het, op enige hoge bewolking na, droog en zonnig. De temperatuur loopt regionaal op naar waarden boven 15 graden: op 2000 meter hoogte is met +8 graden eveneens bijzonder mild. Maandag start met zon. Later neemt de bewolking toe en komt het, uitgezonder de regio’s aan de zuidkant van de Alpen, tot neerslag. De sneeuwgrens zakt naar rond 1000 meter, maar in het zuiden blijft de sneeuwgrens nog ruim boven 1500 meter.  

Frankrijk

In de Franse Alpen valt dinsdag 11 februari geregeld sneeuw. Dat gebeurt eerst vanaf hoogten omstreeks 1200 meter: later op de middag en in de avond daalt de sneeuwgrens naar circa 1000 meter hoogte. In de zuidelijke Alpen zijn de neerslagkansen klein. In de loop van woensdag voltrekt zich een overgang naar droog en zonnig wintersportweer. Donderdag is het eerst droog met geregeld zon, maar ook sluierwolken. Tijdens de avonduren neemt de kans op neerslag toe: sneeuw valt vanaf ongeveer 1000 meter hoogte. Vrijdag 14 februari wordt het in de middag droog en zonnig. 

In de Pyreneeën en in Andorra is het dinsdag 11 februari tot de late middag droog. Daarna regent het: sneeuw valt pas boven 1800 meter hoogte. Woensdag valt er in de nacht en vroege ochtend nog regen: de sneeuwgrens zakt naar ongeveer 1400 meter hoogte. Daarna droog en geleidelijk meer en meer opklaringen. Op donderdag een afwisseling van zon en wolken. In de avond neemt de kans op regen toe. 

Fins Lapland

In Fins Lapland kan er dinsdag 11 februari plaatselijk wat lichte sneeuw vallen. Koud is het niet: de middagtemperaturen schommelen rond het vriespunt. Woensdag enkele opklaringen, maar vooral rond Ivalo-Inari ook enige sneeuw. De middagtemperaturen blijven enkele graden onder nul. Na woensdag wordt het geleidelijk kouder (zaterdag 15 februari rond -11º) en er komen meer opklaringen. Prima weer dus om te langlaufen. 

Italië

Vrijdag 14 februari start met sneeuwval in de Alpen en Dolomieten vanaf hoogten boven 1300-1400 meter. Later op de dag klaart het flink op. Zaterdag verloopt droog en zonnig. Op zondag een afwisseling van zon en wolken. De kans op neerslag is klein. Maandag 17 februari zijn er meer wolken, maar gedurende een groot deel van de dag is de kans op neerslag klein.

Noorwegen

In de wintersportgebieden in het zuiden en westen van Noorwegen is het vrijdag 7 februari bewolkt, maar de neerslagkansen zijn klein. Sneeuw wordt wel verwacht in en rond Tromsø. Op zaterdag is er ten zuiden van Trondheim kans op neerslag: sneeuw valt echter voornamelijk boven 800 meter hoogte. Verder naar het noorden toe blijft het droog en komen er enkele opklaringen voor. Zondag kans op zware sneeuwval (boven 500 meter hoogte) in het westen en zuidwesten van Noorwegen. Verder landinwaarts (provincie Innlandet) zijn de neerslagkansen kleiner. In het hoge noorden zijn er opklaringen, afgewisseld door een enkele sneeuwbui. 

Duitsland

Dinsdag 11 februari zijn er perioden met zon, maar in de wintersportgebieden in het zuiden van Duitsland is er ook kans op buien. De sneeuwgrens ligt tussen 500 en 800 meter hoogte. Woensdag in de meeste wintersportgebieden sneeuw of sneeuwbuien: ook dus in de Harz en het Sauerland. Op donderdag gaat het regenen: de sneeuwgrens loopt dan tijdelijk op naar boven 1000 meter hoogte. 

Tsjechië

In de Tsjechische wintersportgebieden valt op vrijdag 14 februari regen. Sneeuwval is alleen aan de orde boven 1000 meter hoogte. Zaterdag is het droog, zonnig en zacht. Op zondag 16 februari laat de zon zich nog geregeld zien, maar later op de  middag neemt de bewolking toe. Neerslag wordt in de meeste gebieden niet of nauwelijks verwacht. 

Ligt er al sneeuw op de pistes? Bekijk de actuele webcams op deze pagina.

image description
Jan Visser
Sinds 2008 als weerman actief bij Buienradar. Daarnaast de vaste weerman van RTV Noord-Holland.