Wintersport

Wintersport weerbericht

Weerbericht Nederland


Zonnig weekeinde

Zonnig weekeinde

Geplaatst op vrijdag 22 februari 2019 om 16:45 door Jan Visser

De wintersportgebieden in de Alpen beleven een stralend weekeinde. Wel zijn de temperaturen vrij hoog, maar in het oostelijk deel van Oostenrijk is het aanzienlijk kouder door aanvoer van koude lucht vanaf de Balkan.

Zaterdag is het overwegend zonovergoten in de Oostenrijkse wintersportgebieden. Wel vrij grote temperatuurverschillen. In de oostelijke landsdelen middagtemperaturen tussen -1 en 4 graden: in het westen regionaal boven +10 met in Oost-Tirol maxima tot 14 graden. In Zwitserland begint zaterdag in onder meer de Voralpen en delen van Tessin met bewolking (Hochnebel), later doet de zon weer goede zaken. Neerslag is niet aan de orde. In de Franse Alpen en Pyreneeën schijnt de zon onafgebroken en is het midden op de dag ongewoon zacht. In het skigebied Chamonix Mont-Blanc wordt het 16 graden. In de zuidelijke Alpen later op de dag wat meer bewolking. Een zonnige wintersportdag in de Italiaanse Dolomieten, maar in de westelijke Alpen later iets meer bewolking.

Zondag is het opnieuw stralend weer in Oostenrijk, maar vanuit het noordoosten dringen wel enkele wolkenvelden tot de oostelijke landsdelen door. In Stiermarken vriest het ’s ochtends vroeg plaatselijk 11 tot 12 graden. Zondag is het overheersend zonnig in Zwitserland. De temperatuur komt in Wallis uit op 14 graden: elders wat minder zacht. Wederom een zonovergoten dag in de Franse Alpen en Pyreneeën. In de Italiaanse wintersportgebieden volop zonneschijn.

Maandag droog en zonnig in Oostenrijk en de temperatuur loopt beneden 1200 meter op naar waarden tussen 12 en 16 graden. De Zwitserse wintersportgebieden blinken uit in zonnegoud, maar wel bedenkelijk hoge temperaturen. Met name in de bergen is het zeer zacht en in Wallis zijn zelfs maxima tot 16 graden mogelijk. Volop zonneschijn en geen neerslag in de Franse Alpen en Pyreneeën. In het skigebied Val d’Isere wordt het (op 1850 meter hoogte) 8 graden, in Serre Chevalier (op 1200 meter) 15 graden en in de Pyreneeën lokaal 16 graden. Voor de kwaliteit van de sneeuw op de pistes zijn deze temperaturen uiteraard ongunstig. Zonnig skiweer in de Italiaanse wintersportgebieden.

De dagen daarna blijft het droog, zonnig en ongewoon zacht weer in nagenoeg alle wintersportgebieden. Het gebrek aan verse sneeuw en de hoge temperaturen maakt afdalingen tot in de dalen in veel centra moeilijk.