Afrika

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Zomer in veel vakantiegebieden

Zomer in veel vakantiegebieden

Geplaatst op maandag 22 juli 2019 om 16:30 door Jan Visser

Spanje en Portugal

Het is dinsdag 23 juli in nagenoeg geheel Spanje wolkenloos. Alleen langs de noordkust (Cantabrië, Baskenland) kan het soms wat bewolkt zijn. De temperaturen lopen aan de costa’s en op de Balearen op naar waarden tussen 30 en 35 graden. In het binnenland (onder meer Zaragoza) kan het circa 41 graden worden. Woensdag wederom zonnig en heet. Op Mallorca kan het 36 graden worden. Donderdag zonnig en zeer warm. In het noordwesten (Galicia) echter afnemende warmte en kans op enkele buien.

In de Portugese Algarve is het dinsdag t/m donderdag (23-25 juli) zonnig en warm met in de kustplaatsen veelal middagtemperaturen rond 30 graden. In en rond Sagres is het enkele graden minder warm. 

Alpenlanden

In Oostenrijk is het dinsdag 23 juli onbewolkt en zeer warm. Onder meer in Tirol wordt het op veel plaatsen 33-34 graden. Woensdag opnieuw veel zon en de hitte neemt toe. In het grensgebied van Tirol met Italië zijn maxima tot 36, in Klagenfurt en Wenen 35 graden mogelijk. Donderdag weinig verandering: wel in het zuidwesten een iets grotere kans op een (onweers)bui.

In Zwitserland dinsdag 23 juli onafgebroken zonneschijn en maxima tot 35 graden in steden als Sion en Bazel. Woensdag is het met toppers tot 37 graden extreem warm. Wel neemt in Wallis en in het oosten (onder meer het Engadin) de kans op een onweersbui toe. Donderdag aanhoudend zonnig en heet. 

Frankrijk

Vakantiegangers krijgen dinsdag 23 juli te maken met tropische maxima in geheel Frankrijk. Bij volop zon wordt het in Brest (Bretagne) 31, Parijs 36 en Bordeaux wellicht 42 graden. Woensdag temperende hitte in Bretagne: elders opnieuw zinderend met in en rond Parijs 38 tot 40 graden. Op donderdag wederom veel zon en moordende hitte in het noordelijk deel van Frankrijk. Parijs kan mogelijk op 41 graden uitkomen. Aangenaam is het met circa 25 graden in het westen van Bretagne. 

Griekse eilanden

Het blijft maandag 22 juli aanhoudend zonnig op alle Griekse eilanden. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 29 en 34 graden: de hoogste maxima op de eilanden voor de Turkse kust. Dinsdag geen verandering ofwel wederom veel zon en onder meer op Lesbos en Samos 33 tot 35 graden.

Turkse kust

Op de stranden van de Turkse Rivièra is het maandag en dinsdag (22-23 juli) onafgebroken zonnig met middagtemperaturen omstreeks 33-34, in de badplaatsen zelf en in het achterland 35 tot 38 graden.  

Scandinavië

In Zweden vallen maandag 22 juli enkele (onweers)buien: in het zuidwesten (rond onder meer Göteborg) regent het wat langere tijd. Vooral in Norrland (Noord-Zweden) is er ook geregeld zon. De maxima komen in de meeste streken ruim boven 20 graden uit. In het zuidwesten is het met 17-18 graden wat koel. Dinsdag perioden met zon, ook een enkele (onweers)bui en uitgezonderd Norrland boven 20 graden. Rond Mora wordt het 26 graden. Woensdag veel zon en toenemende warmte: Stockholm gaat naar 29 graden.

In Finland is het maandag 22 juli droog en zonnig met in het midden en noorden van het land maxima tussen 24 en 28 graden. In en rond Helsinki en Turku is het minder warm. Dinsdag is het droog, zonnig en warm (in Lapland plaatselijk 27 graden), op woensdag enkele buien en minder warm, maar in Helsinki veel zon en 23 graden.

Een natte dag maandag 22 juli in het zuiden en zuidwesten van Noorwegen. Elders meestal droog met geregeld zon en in Tromsø zowaar 24 graden. Dinsdag een mix van zon en enkele buien. In en rond Oslo kan het 26 graden worden. Woensdag koel en nat in Noord-Noorwegen, zonnig en warm tot zeer warm in het zuiden en zuidoosten. 

Duitsland

In het noorden van Duitsland (vooral ten noorden van de lijn Hamburg-Berlijn) valt maandag 22 juli enige tijd regen. Elders is het overwegend zonnig (met name in Midden- en Zuid-Duitsland) en de thermometers komen op stoom. In het stroomgebied van de Rijn wordt het al dik 30 graden tegen 18 graden rond Kiel. Dinsdag droog, zonnig en warm tot zeer warm met maxima tot 35 graden in steden als Freiburg, Karlsruhe en Frankfurt. Woensdag verder toenemende hitte. 

Italië 

Overal in Italië is het maandag 22 juli zonovergoten vakantieweer. Bovendien is het in veel regio’s zeer warm met onder meer in de Povlakte, Toscane en in en rond Rome maxima tot zo’n 36 graden. Op Sicilië en Sardinië is het minder warm. Dinsdag neemt de hitte verder toe: in Toscane zijn maxima tot 38-39 graden mogelijk. Woensdag droog, zeer zonnig en heet.