Europa

Weerbericht

Weerbericht Europa

Veel regen in Beieren de komende dagen

Veel regen in Beieren de komende dagen

Geplaatst op donderdag 22 augustus 2019 om 12:00 door Jan Visser

In Scandinavië is het deze week licht wisselvallig zomerweer. Vooral in Lapland zijn de regenkansen vrij groot. Veel regen dinsdag en woensdag ook in Beieren, maar elders in Duitsland is het droog, zonnig en warm.

Spanje en Portugal

Het is donderdag 22 augustus opnieuw stralend weer op de playas van de Spaanse costa’s en ook op de Balearen (Mallorca, Ibiza ea). De maxima komen uit op waarden tussen 29 en 33 graden. Ook vrijdag zonnig en (zeer) warm. Elders in Spanje valt de grote warmte in Baskenland op. In Bilbao kan wel 36 graden worden. Zaterdag wederom een zonovergoten dag en aanhoudend (zeer) warm.  

Van donderdag t/m zaterdag (22-24 augustus) is het stralend vakantieweer in de gehele Algarve en feitelijk ook in de rest van Portugal. De maxima komen uit op waarden tussen 29 en 33 graden. 

Alpenlanden

In het oosten van Oostenrijk is het donderdag 22 augustus vaak bewolkt met soms wat regen. Elders is het zonnig, maar in de middag neemt in de bergen en in de landsdelen Oost-Tirol en Salzburg de kans op buien met onweer toe. De maxima schommelen tussen 22 en 28 graden: de hoogste waarden in Tirol en Vorarlberg. Op vrijdag kunnen er vooral in de bergen enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen. In het noorden en oosten overheerst zonneschijn. Het wordt tussen 25 en 30 graden. Zaterdag plaatselijk een onweersbui, maar ook zon (met name in het noorden en noordoosten) en in de regio Wenen wordt het 33 graden. 

Een afwisseling van zon en ‘onschuldige’ stapelwolken op zaterdag 18 augustus in Zwitserland. In en rond Genève en in het kanton Wallis is het overwegend zonnig. De maxima komen op de meeste plaatsen uit op waarden tussen 25 en 30: in het zuidwesten en in Wallis wordt het tussen 30 en 33 graden. Op zondag is het in het oostelijk deel van Zwitserland en rond de Bodensee eerst nog zonnig en droog. Elders steken (onweers)buien de kop op. Het is erg warm met op veel plaatsen maxima boven 30: in Sion 34 graden. Maandag aanhoudende kans op regen- en onweersbuien en duidelijk temperende warmte.               

Frankrijk

Hoofdzakelijk in de Franse Alpen kan op woensdag 21 augustus nog een (onweers)bui tot ontwikkeling komen. Elders in Frankrijk is het overwegend zonnig al ontstaan er in het zuiden ook wel enkele wolkenvelden. De middagtemperaturen lopen uiteen van rond 21 graden in het westen van Bretagne tot boven 30 graden in delen van de Provence en Languedoc. Donderdag veel zon en toenemende warmte (Parijs 28º), maar in de Alpen nog wel kans op een onweersbui. Vrijdag veel zon en in het zuiden en zuidwesten hitte met maxima rond 35 graden in de regio Bordeaux. 

Verenigd Koninkrijk en Ierland

In Ierland, Schotland en Noordwest-Engeland verloopt woensdag 21 augustus nat met geen hogere maxima dan tussen 15 en 19 graden. In Wales en de rest van Engeland is een enkele bui mogelijk, maar in het zuiden en oosten van Engeland blijft het droog met geregeld zon en in London en Norwich maxima rond 22 graden. Donderdag opnieuw een regendag in Ierland. In het zuiden en zuidoosten van Engeland is het droog met geregeld zon en maxima tot plaatselijk 24 graden. Vrijdag nog kans op regen of een bui in Schotland. Elders perioden met zon en in het zuidoostelijk deel van Engeland maxima rond 26 graden. 

Griekenland

Op een paar wolkenvelden ter hoogte van westelijk Kreta na is het woensdag 21 augustus zonnig weer op de Griekse eilanden. De temperatuur komt op de Ionische eilanden en op onder meer Samos, Lesbos en Rhodos op 31-32 graden uit: op Kreta en op Milos en Naxos wordt het tussen 25 en 29 graden. Donderdag en vrijdag is het zeer zonnig en warm met op de eilanden voor de Turkse kust maxima tot rond 35 graden.  

Turkse kust

Onafgebroken zonneschijn van vrijdag t/m zondag (23-25 augustus) in de badplaatsen aan de Turkse zuid- en zuidwestkust zoals Bodrum, Marmaris en Antalya. Bovendien grote hitte met maxima tussen 35 en 39 graden. 

Scandinavië


In Zweden zijn op dinsdag 20 augustus enkele regen- en onweersbuien mogelijk: niet in de laatste plaats in Norrland (Noord-Zweden). Voor de rest perioden met zon en maxima tussen 16 en 23 graden. Op woensdag in Noord-Zweden nog een buienkans. Elders een afwisseling van zon en wolken. Maxima tussen 15 en 20 graden: in het zuidoosten en rond Stockholm iets warmer. Donderdag in het zuidwesten van Zweden (onder meer Göteborg) kans op regen. Elders bewolking, maar ook zon en maxima tussen 14 en 21 graden.  

Het is wisselvallig weer op vrijdag 23 augustus in Finland. Op veel plaatsen komt het tot regen of buien bij temperaturen tussen grofweg 15 en 19 graden. In Fins Lapland laat de zon zich wat vaker zien. Zaterdag een buienkans, maar ook geregeld zon en in steden als Turku en Helsinki wordt het zo’n 21 graden. Ter hoogte van het meer van Inari in Noord-Finland blijft het kwik echter steken op 9 graden. Op zondag zijn er perioden met zon, plaatselijk ook nog een bui en middagtemperaturen tussen 11 graden in Ivalo en 22 graden in Turku. 

Buien met kans op onweer op dinsdag 20 augustus in Noorwegen. Vooral langs de westkust is het nat. In Noord-Noorwegen blijft het droog en laat de zon zich vaak zien. In de rest van Noorwegen trouwens ook dikwijls zon. Maxima tussen 14 en 20 graden. Woensdag volop zon in geheel zuidelijk Noorwegen. Meer naar het noorden toe regen of buien en tamelijk kil: in Tromsø wordt het hooguit 13 graden. Donderdag regen in Noord-Noorwegen en langs de westkust (Bergen eo), maar in Trondheim veel zon. 

Duitsland

Een natte dinsdag (20 augustus) in Zuid-Duitsland met temperaturen rond of iets onder 20 graden. In het midden en noorden van Duitsland is het droog met een afwisseling van zon en (stapel)wolken. In Berlijn wordt het 25 graden. Woensdag regen in Beieren: op de Zugspitze kans op sneeuw en in München niet warmer dan 16 graden. In het westen van Duitsland veel zon en maximaal 25-26 graden in onder meer Keulen en Frankfurt. Donderdag nog bewolkt in Beieren, maar de neerslagkansen nemen af. Elders over het algemeen veel zon en in veel streken maxima boven 25 graden. 

Italië

In de Alpen en in de Dolomieten is er op dinsdag 20 augustus kans op een onweersbui. Elders in Italië blijft het droog en zonnig. De thermometers bereiken waarden tussen 28 en 33 graden. In het centrale deel van Italië (vooral in Toscane) is het echter beduidend warmer met maxima tussen 33 en 36 graden. Woensdag weinig verandering, maar wel een fractie heter: in en rond Florence zindert het kwik naar 37 graden. Op donderdag over het algemeen iets afnemende hitte. Verder veel zon, maar in onder meer Toscane en rond Venetië een toenemende kans op enkele buien met onweer.