Europa

Weerbericht

Record novemberwarmte in Noord-Alaska

Geplaatst op dinsdag 05 december 2017 om 20:00 door Jan Visser

'The Canadian Arctic' en grote delen van de 'Frontier state Alaska' hebben een uitzonderlijk warme november achter de rug. De Canadese nederzettingen Resolute, Gjoa Haven en Inuvik noteerden een 'anomalie' van respectievelijk +4,3, +4,4 en +4,6º. In het noorden van Alaska kwam Utqiagvik (ook wel bekend als Barrow) uit op gemiddeld -8,2º tegen normaal -17,3º. Niet eerder is november daar zo mild geweest. In een reeks van bijna 100 jaar was 1950 tot nu toe het warmst met gemiddeld -9,3º. Eerder dit jaar pakte juli in Utqiagvik, met gemiddeld 7,8º, eveneens de hoofdprijs. De warmte in het poolgebied neemt de afgelopen decennia sterk toe: ook in het Utqiagvik is dat het geval. De grafiek met gemiddelde temperaturen vanaf 1920 over de periode november-maart laat dit duidelijk zien.

Ondertussen verliep november in het zuidwestelijk deel van Alaska en in 'interior Canada' ronduit koud. Churchill, Saskatoon en Whitehorse noteerden een afwijking van -2,2, -3,8 en -5,1º. In het zuidwesten van de Verenigde Staten braken onder meer Las Vegas en Phoenix in Arizona maandrecords. Niet eerder was het in 'Vegas' met gemiddeld 17,1 tegen normaal 13,6º zo warm. Het vorige record was 16,1º in 2007. Phoenix meldde gemiddeld 21,8 tegen normaal 17,8º. Maar liefst 4,0º in de plus dus! Overdag was het in Phoenix gemiddeld 28,3 tegen normaal 24,2º.

In het zuiden van California is deze week de kans op natuurbranden bijzonder groot. Het gebied heeft een bijzonder droge herfst achter de rug en wordt geconfronteerd met het fenomeen 'Santa Ana winds'. Amerikaanse weerkundigen verwachten trouwens een warme december in het zuiden en westen van de VS. Oorzaak is de tegenhanger van El Niño: La Niña.