Wintersport

Wettergipfel 

De Wettergipfel is de Europese weerpresentatoren bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in Obergurgl-Hochgurgl (Tirol). Namens Buienradar zullen Maurice Middendorp en William Huizinga eind november 2019 vertrekken voor de opnames in dit adembenemende Alpengebied.

Wettergipfel 2017

Waarom het soms glad is, terwijl je dat niet verwacht

Met de nachtvorst voor de deur kan het spekglad worden. Maar dat hoeft niet. William Huizinga legt je uit hoe gladheid ontstaat. Waarom het, ook als het vriest, lang niet altijd glad is. En veel gevaarlijker: waarom het ook glad kan zijn als het niet vriest.


Wettergipfel 2016 - Hoe behoud je een gletsjer?

Met William Huizinga en Nicolien Kroon

Nicolien en William onderzochten de Stubaier-gletsjer in Tirol (Oostenrijk). Maar hoe behoud je een gletsjer? Dr. Andrea Fischer is de gletsjetspecialiste in Tirol en zij vertelt het aan William en Nicolien.

Momenteel smelt de Stubaier-gletsjer ongekend snel. In de afgelopen 16 jaar zijn er 3 extreme smeltjaren geweest en dat is ongekend. Niet alleen in Tirol smelt de gletsjer snel, ook in de rest van de wereld neemt het oppervlak van de cryosfeer (gebieden met sneeuw of ijs) af. Hierdoor zal de zeespiegel wereldwijd stijgen. 

Het smelten van berggletsjers heeft ook op lokale schaal effect. Zo verandert de lokale waterhuishouding en bieden terugtrekkende gletsjers ruimte aan planten en dieren. Wat er in de toekomst gebeurt, hangt af van hoe het klimaat zich de komende decennia ontwikkelt. Met onderzoek naar gletsjergebieden kunnen wetenschappers het klimaat beter begrijpen en vervolgens zich beter aanpassen aan toekomstige klimaatveranderingen. 

 Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk de video hieronder!