Muggen

Muggenradar

Afspelen Pauzeren
Afspelen Pauzeren

  Buienradar heeft onderzoek naar de muggenoverlast in Nederland. De resultaten hebben we voor je op een rijtje gezzzet. 

  >  Bekijk hier de resultaten

  Uitleg muggenkaart

  Op de muggenradar tonen we een kaart met een verwachting van de muggenactiviteit voor vandaag en de komende vijf dagen. De verwachting varieert van 1, geen muggenactiviteit, tot en met 10, muggen zeer actief. De muggenverwachting wordt bepaald aan de hand van diverse weerfactoren, zoals temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Meerdere keren per dag bepalen we aan de hand van de meeste actuele weergegevens de kans dat de aanwezige muggen actief zijn in de komende dagen. Gedurende de dag kan de overlast van muggen wijzigen. De meeste overlast is doorgaans tijdens de schemering.

  Voorbeeld van (lokale) muggenoverlast op de Afsluitdijk (Bron: Sietse van Dellen, 28 juli 2016).


  De mate van muggenoverlast is naast de muggenactiviteit sterk afhankelijk van het aantal muggen dat er in de buurt is. De muggenoverlast die wordt ervaren kan sterk verschillen van huis tot huis of van straat tot straat. Een kruipruimte vol met water, wel of geen gebruik van horren of een klamboe en een groot aantal andere factoren bepalen of er uiteindelijk overlast ontstaat.

  Dennis Wilt op muggenjacht!

  Buienradar weerman Dennis Wilt ging op bezoek bij bioloog Sander Koenraadt van de Wageningen University om alles te weten te komen over de mug.

  Dennis 'zoemt in' op het dodelijkste dier ter wereld: de mug! Maar hoe gevaarlijk zijn muggen eigenlijk?

  Actuele overlast, geef jouw waarneming door!

  Om te bepalen hoe de mate van muggenoverlast die mensen ervaren varieert in de ruimte en in de tijd vragen de muggenonderzoekers van Wageningen University het publiek om op Muggenradar.nl door te geven hoeveel muggenoverlast ervaren wordt, variërend van Geen overlast, Een beetje overlast, Veel overlast tot Zeer veel overlast.
   
  Op basis van die actuele waarnemingen kunnen we de muggenverwachting verder verbeteren. Op Buienradar gaan we binnenkort ook een lijst met de actuele waarnemingen toevoegen.