Actueel

Ik voel gedruppel, maar ik zie niets op de buienradar

Er staat een grijs weekend voor de deur met veel wolken en geregeld ook wat motregen. Motregen zijn hele fijne regendruppeltjes en daar heeft de buienradar het soms moeilijk mee. Het kan gebeuren dat we niets zien op de buienradar, maar dat er toch wat fijne druppels vallen, waarvan je ook nat kan worden. Gelukkig heeft buienradar hier een oplossing voor....de buienradar. We gaan even bekijken waarom de buienradar het moeilijk heeft en waarom we dan beter overschakelen op de motregenradar. 

01insta.jpg
01insta.jpg

We gaan even kijken wat een buienradar doet. Een buienradar scant 24 uur per dag elke 5 minuten de complete hemel af, op zoek naar regendruppels. Er staat een radar in België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Deze worden dan samengevoegd tot één beeld in onze Buienradar. 

Een radar zendt radiogolven uit. Wanneer deze radiogolven een object tegenkomen, zoals bijvoorbeeld regendruppels, dan wordt het signaal teruggekaatst naar de radar. De radar heeft ook een ontvanger, die de teruggekaatste signalen ontvangt. Het totaalplaatje van al deze opgevangen signalen wordt omgezet in de bekende Buienradar. Door het verschil in tijd te meten tussen het verzenden en het ontvangen van zo'n radiogolf, kan bepaald worden hoe ver de regen van de radar verwijderd is. Door te kijken het sterk het signaal is dat terug komt, kan bepaald worden hoe hard het op die plaats regent.

02-02-2024-01.jpg
Het regent licht dichtbij de radartoren. Het signaal komt dus niet zo sterk terug, maar wel erg snel, omdat het weinig afstand moet afleggen.
02-02-2024-02.jpg
Het regent hard op grotere afstand van de radartoren. Het duurt dus langer voor het signaal terug is bij de radar, maar het signaal is wel sterker.
Als het ver weg van de radar heel hard regent, zal het dus lang duren voordat er een signaal terug komt van een regendruppel. Dit signaal is echter wel heel sterk, waardoor de radar weet dat het er hard regent. Als het dichtbij licht regent, zal het signaal snel terug gekomen zijn, maar niet zo sterk.
Dat is dan ook meteen de reden dat motregen zo moeilijk te zien is voor een regenradar. Immers de grootte van de druppel is belangrijk voor het terugkerende signaal. Hoe groter de druppel, hoe gemakkelijker de radiogolf weerkaatst wordt. 
02-02-2024-03.jpg
Dit is de situatie bij regen. Doordat de druppels groot genoeg zijn, reflecteren ze het signaal van de radar.
Motregen bestaat echter uit hele kleine druppeltjes, veel kleiner dan die van normale regen. Soms zijn deze druppels te klein om door de radar opgevangen te worden. De golven die de radar uitzendt, gaan nagenoeg dwars door deze kleine druppels heen en worden dus ook niet teruggekaatst naar de radar. Hierdoor wordt nauwelijks of zelfs geen signaal opgevangen door de radar en lijft het beeld op de radar leeg.
02-02-2024-04.jpg
Dit is de situatie bij motregen. Doordat de druppels zo klein zijn, schieten de radarsignalen er gewoon voorbij. Er reflecteert niets terug en het lijkt daardoor droog op de radar.
Daarnaast kan het ook voorkomen dat de bewolking waaruit de motregen valt, heel laag hangt. De radar scant de lucht vanaf zo'n 1500 meter hoogte. Motregen kan ook vallen uit bewolking die maar op 500 tot 1000 meter hoog hangt. De radar scant daar overheen en ook dan blijft het radarbeeld leeg.
Zoals eerder gemeld heeft Buienradar, om dat probleem op te lossen, de motregenradar ontwikkeld. Het is eigenlijk geen radar, maar een inschatting van waar motregen kan vallen met behulp van een aantal andere meetmogelijkheden. Het gewone radarbeeld wordt gecombineerd met grondwaarnemingen, satelietbeelden en gegevens over de dikte van het wolkenpakket. Aan de hand daarvan wordt zo goed mogelijk motregen in beeld gebracht. Nieuwsgierig? check hier de motregenradar
Nog even een kleine toevoeging, doordat de satellietbeeld overdag met zonlicht gedetailleerder zijn, werkt de motregenradar ook het beste overdag als de zon op is

02-02-2024 om 14:30 door Michel Nulens

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...