Actueel

Noorderlicht in België

Afgelopen nacht was gedurende een periode rond middernacht het noorderlicht in ons land zien. Ook komende nacht is de kans groot om het noorderlicht te zien. Dat komt echt wel niet zo  vaak voor. Wat is het noorderlicht en waarom zien we het niet zo vaak in ons land? 

Wat is noorderlicht? 

Wanneer veel geladen deeltjes van de zon snel tegen de atmosfeer van de aarde botsen, krijg je een magnetische ontlading, bestaande uit meerkleurig licht, wazig en langzaam bewegend. Meestal komt dit fenomeen voor op een hoogte tussen 100 tot 1000 km boven het aardoppervlak. Het licht heeft vaak een groenig-gele kleur, maar violet en rood komen ook voor. 

Bestand:Northern-lights-2812374.jpg

Nooorderlicht in Lapland.

Het licht kan verschillende vormen hebben, boog-, gordijn- of sluiervormig. Soms kan Noorderlicht ook heel wazig zijn. 

Hoe ontstaat Noorderlicht?

Bij een energie-uitbarsting van de zon ontstaan er zonnevlammen. Hierbij komen er elektrisch geladen deeltjes vrij. Soms maken deze geladen deeltjes zich los van de aantrekkingskracht van de zon en vliegen de ruimte in. 

Bestand:Solar-flare-978.jpg

Een zonnevlam schiet elektrisch geladen zonnedeeltjes de ruimte in.

Deze elektrische deeltje worden aangetrokken door magnetische velden rond de planeten in ons zonnestelsel. De aarde heeft ook zo'n magnetisch veld en wanneer de zonnedeeltjes hierin terecht komen, worden ze afgebogen naar de polen (zuidpool of noordpool). De elektrische deeltjes reageren vervolgens met gassen die zich in de atmosfeer bevinden, waardoor er een lichtschijnsel vrijkomt.......het Noorderlicht.

Afbeelding

Afgelopen nacht in Poederlee

Momenteel zijn er flink wat zonnestormen op de zon en ze zijn ook erg krachtig. Dit weekend bereiken deze krachtige zonnestromen de aarde. Normaal krijgen we het Noorderlicht rond de polen te zien tot soms ook in het noorden van Nederland. De huidige zonnestormen zijn echter zodanig krachtig, dat we zelfs in België het Noorderlicht met het blote oog kunnen zien. Wil je het duidelijk zien, dan kan je dit best vastleggen op de camera (foto of video) met een lange sluitertijd. 

Het noorderlicht blijft toch wel moeilijk te voorspellen.

Zekerheid dat we het komende nacht ook kunnen zien in België is er niet volgens de NASA. Een belangrijke parameter is de oriëntatie van het magneetveld van die zonnestormen. Dat weten ze pas een uur of half uur voor de storm op aarde arriveert.

Voordeel komende nacht is wel dat de maan maar een sikkel vormt en dus geen storend licht zal verspreiden. Ga je naar onze Noorderburen, dan is de kans om het noorderlicht te zien veel groter.

Wil je het noorderlicht spotten, zoek vooral een donkere plek (waar geen lichtvervuiling is) en kijk tussen 22 en 04 uur in de richting van het noorden. Als je je camera meeneemt en foto's of een video maakt, is de kans groter dat je het kan zien.

Kan een afbeelding zijn van belichting, schemering en wolk

Carla Fréson Zonhoven 

Als laatste laat de NASA ons weten dat het stormseizoen nog niet gedaan is. Het blijft de komende tijd stormen op de zon. Zo ongeveer om de 11 jaar piekt de activiteit op de zon en dat is nu volop aan de gang. Waarschijnlijk zal de zonneactiviteit pas op het einde van dit jaar weer afnemen.

Nog een kleine opmerking, aan de zuidpool krijg we hetzelfde fenomeen en dat noemen we dan zuiderlicht. Het is minder interessant, want daar wonen alleen maar de pinguïns.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Lies Willems Hechtel


11-05-2024 om 13:15 door Michel Nulens

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...