Meteorologen

Sam Hias

Avatar van  Sam Hias Sam Hias is een meteoroloog en hydroloog. Hij is actief sinds 2013 en heeft ervaring in het maken van weersvoorspellingen voor verschillende sectoren.
 

"Ondanks zijn kleine oppervlakte, kent het weer in België vaak een grote variatie."

Kort overzicht van de loopbaan

Van kinds af aan ben ik zeer geïnteresseerd in natuurlijke processen en in het bijzonder weerkundige fenomenen. Gedurende mijn opleiding als Master of science in Geography aan de Universiteit van Leuven heb ik mijn kennis verder ontwikkeld in deze discipline, onder andere door een externe opleiding en stage aan de Meteo Wing in Beauvechain, de meteorologische tak van het Belgische leger. Na mijn studies ben ik begonnen als Junior Forecaster, en later Professional Forecaster, bij MeteoGroup waar ik meer dan 8 jaar praktijkervaring heb opgedaan in het opstellen en communiceren van weersvoorspellingen. Na mijn carrière als medewerker in de private weer sector ben ik als freelance weervoorspeller verder gegaan met het combineren van mijn hobby en professionele activiteiten door weersvoorspellingen te blijven maken voor diverse klanten. Tevens werk ik ook als hydroloog voor de grootste Vlaamse drinkwatermaatschappij als adviseur oppervlaktewater. Zo ben ik niet alleen bezig met de regenwolken, maar ook wat er met het water gebeurt eens de regen ons rivierenstelsel heeft bereikt.

Wat is er zo leuk aan het vak?

Bij het maken van weersvoorspellingen komen steeds dezelfde weerfenomenen terug, maar telkens met een andere nuance; wat de job nog steeds boeiend en uitdagend houdt. In het bijzonder in ons eigen land, waar de lokale geografische en topografische omstandigheden een groot effect hebben op het plaatselijke weer. Ondanks zijn kleine oppervlakte, kent het weer in België vaak een grote variatie.

Wat was het meest memorabele moment in je carrière?

Als weervoorspeller baseren wij onze voorspellingen voor een groot deel op weermodellen. De momenten die mij het meest bijblijven zijn de momenten waarop ik als meteoroloog door de opgedane ervaring en kennis een grote toegevoegde waarde kan creëren bovenop de model voorspellingen. Voor mij springt de overvloedige neerslag van eind juni 2021 eruit, toen viel er op zeer korte tijd een grote hoeveelheid neerslag op een kleine oppervlakte, met overstromingen in mijn eigen gemeente als gevolg.